Italiensk høtørreri tørrer hø i to etager og håndterer baller i alle størrelser. Anlægget er opbygget af moduler, og kapaciteten kan tilpasses gårdens behov.
Bjarke Thomsen driver sammen med sin bror 750 hektar, hvoraf cirka 200 hektar er udlagt med græs, som enten wrappes til ensilage eller tørres til hø. I alt laver han cirka 8.000 baller hø og wrap om året.
– Langt hovedparten af høet sælger jeg til hestefolk, og de kræver, at kvaliteten er 100 procent i orden hver gang, og det, regner jeg med, tørreanlægget kan sikre. For mig ligger der en stor værdi i høet, forklarer Bjarke Thomsen.
Tørringsprocessen kræver en varmetilførsel, og hos Bjarke Thomsen er det primært halmfyret, der leverer varmen, men anlægget er købt med en dieselbrænder, som selv kan slå til, hvis der er mangel på varme.
– Tørringsmodulet kan tilpasses både rundballer og forskellige formater af minibig- og bigballer, men bigballerne bør maksimalt være 80 centimeter høje, for at de bliver tørret jævnt over hele ballen. Afhængig af typen kræves der blot forskellige indsatser monteret i luftkanalen, forklarer Ivan Dalsgaard.